Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری میزان- قاچاق کتاب های دارای مجوز و ممنوعه طی سالهای گذشته اتفاقی تازه نیست. هر علاقمند به کتاب می تواند با گذری ساده در طول خیابان انقلاب اسلامی به وفور دست فروشان کتاب های قاچاق را مشاهده کند. اما آنچه بیش از همه به چشم می خورد آن است که چرا طی سالیان گذشته هیچ برخورد منسجمی با این وضعیت نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، این روزها عرصه ادبیات و کتاب بیش از هر زمانی دغدغه افزایش سرانه مطالعه داشته و اهالی فن این حوزه در پی راهکاری مناسب برای ارتقا آمار سرانه مطالعه در سطح کشور هستند.

در این میان اتفاقی خطرناک حوزه ادبیات را در کنار کاهش سرانه مطالعه کتاب تهدید می کند و آن اتفاقی نیست جز قاچاق کتب ممنوعه و همچنین چاپ بدون نظارت این آثار توسط افرادی که هیچ نظارتی بر فعالیت آنها نمی شود.

معضل و خطرات قاچاق کتاب از چند جهت قابل پیگیری و همچنین واکاوی است. در بخشی از این موضوع برخی از کتب که دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند، مورد این هجمه قرار گرفته اند. به این صورت که کتب پرفروش سال که توسط انتشارات گوناگون وارد بازار شده اند توسط قاچاقچیان بصورت غیر قانونی تکثیر و فروخته می شوند.

این فعالیت که در اصلاح به آن آثار افست گفته می شود ضربه مهلکی بر بدنه چاپ و نشر کتاب در ادبیات ایران زده و بسیاری از ناشران را تا مرز ورشکستگی پیش برده است. این کتب قاچاق به واسطه استفاده از کاغذ نامرغوب و همچنین فارغ از مسائل دفتری و اداری بدون واسطه و با قیمتی پایین تر وارد بازار می شوند.

***قاچاق کتاب به هیچ وجه به نفع فضای ادبیات ما نیست

احمد شاکری نویسنده انقلابی کشور که آثاری همچون "در وادی ادبیات"، "خواب نما"، "در عالم اسراری است" و "باران نیمروز" را در کارنامه دارد در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، در مورد مشکلات بوجود آمده درباره قاچاق کتاب ادامه داد: در مورد مساله قاچاق کتاب؛ این نوع آثار به هیچ وجه به نفع فضای ادبیات ما نیست. متأسفانه ما در ادبیات‌مان بیش از حد به ادبیات داستانی غرب وابسته شده‌ایم و همین عاملی شده تا اینگونه آثار همچنان بقای خود را ادامه دهند.

مسئله تنها به اینجا ختم نمی شود. این روزها قاچاقچیان برخی از آثار پرفروش را شناسایی کرده و بر آنها برچسب غیر مجاز می چسباند تا بتوانند آنها را به قیمت های گزاف به مخاطب بفروشند در صورتی که این کتب به شکل مجاز در فروشگاه ها در حال فروش است و این افراد سودجو با جو سازی مخاطب را گول زده و پول بیشتری از آنها می‌گیرند.

***قاچاق کتاب بیشتر حول کتابهای مساله‌دار و انحرافی رخ می‌دهد   گلعلی بابایی نویسنده انقلابی ادبیات ایران در گفت‌و‌گو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، درخصوص  مشکل قاچاق کتاب تصریح کرد: این روزها قاچاق کتاب بیشتر حول کتابهای مساله‌دار و انحرافی رخ می‌دهد و در قبال کتب دفاع مقدس کمتر دیده می‌شود. از نظر من این مساله باید جدی‌تر از گذشته از طریق وزارت ارشاد پیگیری شود. این کتاب‌ها از طریق ناشران مجهول و بی‌نام منتشر می‌شوند و باید منشاء آنها پیگیری شوند.

بخش دیگری از پخش و قاچاق کتاب به نشر، تکثیر و عرضه کتب ممنوعه ختم می شود. این کتب که به صورت علنی فرهنگ و دین مردم را نشانه رفته اند به صورت تیراژ بالا توسط قاچاقچیان به چاپ رسیده و در کنار خیابان ها به فروش می رسند.

اکثریت این کتب با موضوعاتی خرافه پرستانه می خواهند تیشه به ریشه فرهنگ عمومی بزنند .

***کتاب‌های قاچاق و ممنوعه محکوم به شکست هستند

اعظم بروجردی پژوهشگر حوزه کتاب در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان در خصوص درباره قاچاق کتاب و وجود کتابهای ممنوعه در سطح شهر، ادامه داد: این نوع از آثار و کتابها متاسفانه به دلیل عدم نظارت درست منتشر می‌شوند. البته مردم ما باهوش هستند و شاید در ابتدا به خاطر کنجکاوی آن کتابها را مطالعه کنند اما بعد از گذشت زمان نسبت به این کتابها و مفاهیم نادرست‌شان آگاه شده و به سمت این گونه آثار نمی‌روند.

وی افزود: کتاب‌های قاچاق و ممنوعه محکوم به شکست هستند. البته این را هم باید متذکر شوم که روند قاچاق کتاب به شدت به ناشران صدمه زده و به ورشکستگی تعداد بسیاری از آنها می‌انجامد.

قاچاق کتاب های دارای مجوز و ممنوعه طی سالهای گذشته اتفاقی تازه نیست. هر علاقمند به کتاب می تواند با گذری ساده در طول خیابان انقلاب اسلامی به وفور دست فروشان کتاب های قاچاق را مشاهده کند. اما آنچه بیش از همه به چشم می خورد آن است که چرا طی سالیان گذشته هیچ برخورد منسجمی با این وضعیت نشده است.

ناشران و کتابفروشی ها این روزها آنقدر با دغدغه های متفاوتی همچون کاهش خرید کتاب، افزایش قیمت کاغذ و مشکلات چاپ و تکثیر روبرو هستند که توان مقابله با قاچاق کتاب را ندارند و حال باید دید بالاخره در چه زمانی مسئولین فرهنگی می خواهند درباره این معضل جدی تصمیمی در خور ارائه کنند.

انتهای پیام/

منبع: خبرگزاری میزان

کلیدواژه: قاچاق کتاب احمد شاکری گلعلی بابایی اخبار کتاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mizan.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری میزان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۵۴۹۲۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است

به گزارش خبرگزاری مهر، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همزمان با آغاز به کار سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، چهارشنبه شب ۱۹ اردیبهشت مهمان گفت وگوی ویژه خبری شد و گزارشی از روند برگزاری این دوره از نمایشگاه کتاب ارائه کرد.

اسماعیلی در این برنامه تلویزیونی گفت: در طول دو سال و چند ماهی که از آغاز به کار دولت سیزدهم گذشته بنا داشتیم در حوزه فرهنگ تغییرات جدی ایجاد کنیم چرا که پیشران حل مسائل کشور است.

وی افزود: به همین دلیل مسائل زیر ساختی حوزه فرهنگ شناسایی شده است. در شهریور سال ۱۴۰۰ تولید کاغذ تحریر پنج هزار تن بود ولی الان به هشتاد هزار تن رسیده است و در ماه‌های آینده پنجاه هزار تن دیگر نیز اضافه خواهد شد و به عدد یکصد و سی هزار تن می‌رسیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: کاغذ مسأله اول حوزه کتاب است، ملی شدن صنعت نشر شعارم بود که در مجلس آن را عنوان کردم و امروز همه مقدمات لازم برای اینکه بتوانیم این شعار را تا پایان دولت به نتیجه برسانیم فراهم شده است.

وزیر فرهنگ گفت: این مسأله به نوعی به هویت فرهنگی جامعه گره خورده است. سلسله‌ای از کارخانجات جدید در حال آماده شدن است که در صورت تکمیل به صادر کننده کاغذ تبدیل خواهیم شد.

وی افزود: نیاز کاغذ در همه بخش‌های کشور حدود دویست و هفتاد هزار تن است. پیش بینی ما این است که در صورت تحقق برنامه‌ها به حدود سیصد هزار تن تولید کاغذ دست یابیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تشکیل کارگروه کاغذ و نشر در دولت، تصریح کرد: رهبر انقلاب سال گذشته در نمایشگاه کتاب عنوان کردند که چنین وعده‌ای داده شده است و باید این اتفاق رخ دهد.

وزیر فرهنگ گفت: اقدامات دیگری هم انجام شده است؛ نیازمند گسترش کتابخانه‌های عمومی هستیم. در چند ماه آینده بزرگترین کتابخانه منطقه در اراک افتتاح خواهد شد چندین مورد از کتابخانه های مرکزی را در شهرهای مختلف افتتاح کردیم.

وی افزود: پس از افتتاح یکی از کتابخانه ها شاهد بودیم مردم برای ثبت نام در آن صف کشیدند، حوزه کتاب نقطه قوت تاریخی ایران است.

اسماعیلی تاکید کرد: به واسطه ظرفیت‌های حوزه فرهنگ سایر مسائل هم حل می‌شود به موازات سایر کارهایی که در داخل انجام می‌دهیم دیپلماسی فرهنگی در این رابطه را نیز پی می‌گیریم.

وزیر فرهنگ ادامه داد: ما در زنجیره تولید و نشر کتاب از نویسنده تا کتابفروشی که تکمیل کننده این چرخه است را مورد توجه قرار می‌دهیم، و معتقدیم‌کتابفروشی روح فرهنگی در کشور است.

وی افزود: برای حمایت از کتابفروشی‌ها نیز سامانه‌ای را احداث کردیم برای خرید مجازی در کشور که کتابفروشی‌ها هم در کنار ناشران در آن حضور دارند و حمایت‌های مجازی برای همه کتابفروشی‌ها برقرار است.

اسماعیلی با تاکید بر این نکته که طبق مصوبه‌ای در دولت در همه شهرها کتاب‌فروشی‌های بزرگ‌احداث خواهد شد ادامه داد: این مصوبه برای تقویت‌جامعه کتابفرکشی‌ها است و هدف ما این است که این فروشگاه‌های جدید توسط خود کتابفروش‌ها انجام شود.

وزیر فرهنگ تصریح کرد: معتقدیم کتابفروشی‌ها روح فرهنگی شهرها است و فضای فرهنگی که شکل بگیرد کتابفروشی‌های کوچک و خرد هم تقویت می‌شوند.

وی درباره افزایش قیمت کتاب در دو سال گذشته تصریح کرد: در حال حاضر رشد قیمت کتاب متناسب با رشد نرخ تورم بوده است.

اسماعیلی در مورد افزایش قیمت کتاب تاکید کرد: طبق آمار از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۲ حدود ۴۵ تا ۵۵ درصد رشد قیمت کتاب را شاهد بوده‌ایم ولی ممکن است برخی ناشران از کاغذ خارجی استفاده کنند که طبعاً به دلیل افزایش قیمت ارز افزایش قیمت بیشتری دارد.

وزیر فرهنگ درباره حمایت‌های وزارت فرهنگ برای کنترل قیمت کتاب گفت: ماهیانه هزار تن به صورت سهمیه‌ای کاغذ ایرانی به ناشران تخصیص داده‌ایم تا مشکلی در خصوص قیمت کاغذ نداشته باشند.

وی با تاکید بر اینکه قسمتی از افزایش قیمت کتاب به دلیل هزینه نیروی انسانی و هزینه مکان تولید و عرضه کتاب است ادامه داد: ما برای حمایت بیشتر معافیت‌های‌فرهنگی در حوزه مالیات را داشته‌ایم.

اسماعیلی افزود: امسال یارانه‌های مستقیم در این حوزه را افزایش داده‌ایم و به ۲ میلیون کارمند دولت یارانه خرید کتاب تعلق خواهد گرفت که ورود این بودجه موجب رونق حوزه کتاب خواهد شد.

وزیر فرهنگ با بیان اینکه یارانه خرید کتاب کارمندان به صورت مرحله‌ای تا پایان سال پرداخت می‌شود افزود: با راه‌اندازی نمایشگاه مجازی کتاب، علاقه‌مندان در اقصی نقاط کشور به راحتی می‌توانند کتاب مورد نظر خود را خریداری کنند و وزارت فرهنگ به صورت رایگان و با همکاری اداره پست کتاب‌های مورد نظر را به آنها تحویل خواهد داد و سال گذشته هم ۲‌میلیون‌کتاب را به‌صورت رایگان تحویل دادیم.

وی در مورد کیفیت کاغذ تولید داخلی گفت: ما در مورد کیفیت کاغذ تولید داخل ادعا نداریم که در حد مطلوب است ولی سال ۱۴۰۱ کاغذ ۴ رنگ ایرانی را رونمایی کردیم که کیفیت مناسبی دارد و کاغذ روزنامه هم که بیشتر از نوع خارجی استفاده می‌شد در داخل کشور تولید می‌شود.

وزیر فرهنگ گفت: دوستان در تولید داخل مدعی هستند توانایی تولید کاغذ روزنامه که از منابع خارجی تأمین می‌شود را دارند با این وجود باز هم یارانه خرید کاغذ خارجی داده می‌شود.

وی افزود: همین مجموعه‌ای که انشاالله قرار است در شیراز افتتاح شود از چوب استفاده نمی‌کند و مواد اولیه آن از ضایعات کاغذ است که اتفاقی مبارک در حوزه محیط زیست محسوب می‌شود. در ماشین آلات این مجموعه از فنآوری های نو استفاده می‌شود، فرزندانمان در شرکت‌های دانش بنیان در این عرصه وارد شدند و هر روز در این حوزه در حال پیشرفت هستیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: سامانه‌ای برای نظارت مردمی راه اندازی کرده ایم، این ساز و کار را برای ارتباط با مردم تعریف کردیم که با استفاده از این سامانه انتقادات و پیشنهادات در مورد کتب مطرح می‌شود، اصولاً کار در دست بخش خصوصی است و ما در وزارت فرهنگ و دولت از فعالان بخش خصوصی حمایت صد در صدی داریم در همین راستا به عنوان مثال تسهیلات بانکی در دسترس قرار گرفته است.

وزیر فرهنگ با بیان اینکه در وزارت ارشاد در دو حوزه معاونت امور فرهنگی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کتاب را خریداری می‌کنیم، گفت: باید اعتراف کنم در حوزه فرهنگ در ۱۵، ۱۶ سال گذشته تا شروع دولت وضعیت بدی تجربه کردیم، سال ۱۳۸۴ اقتصاد کتاب در کشور حدود ۲۵۰ میلیارد تومان بود و وزارت ارشاد هشتاد میلیارد تومان پول برای مدیریت بازار کتاب داشت اما سالی که ما کار را شروع کردیم اقتصاد کتاب نزدیک به یازده هزار میلیارد تومان بود ولی وزارت ارشاد سی میلیارد تومان برای مدیریت کتاب بودجه داشت؛ حرکتی در آن سال‌ها شکل گرفته بود مبنی بر اینکه حکمرانی فرهنگی از دست دولت خارج شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در دو سال اخیر این بودجه را به حدود سیصد میلیارد تومان افزایش دادیم و امسال با توجه به بسته‌های حمایتی این عدد را تا دو هزار میلیارد تومان خواهیم رساند.

وزیر فرهنگ گفت: دولت سیزدهم در بودجه فرهنگی انقلابی را ایجاد کرد. سالی که وزارت فرهنگ را تحدیل گرفتم بودجه وزارت فرهنگ ۱,۲۰۰ میلیارد تومان بود ولی امسال بودجه اصلی ما نزدیک به بیست هزار میلیارد تومان رسید.

وی با اشاره به تصریح قانون در مورد اختصاص یک درصد از بودجه دستگاه‌ها به امور فرهنگی افزود: شرکت‌های دولتی سال ۱۴۰۰ مبلغی پرداخت نکردند. سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ هم مبالغ ناچیز بود اما امسال این مسأله را در حوزه استنکاف قرار دادیم یعنی اگر هر سه ماه یکبار تکالیف پرداخت نشود، خزانه به طور مستقیم آن را اخذ می‌کند و در اختیار نهادهای فرهنگی قرار می‌دهد.

کد خبر 6101005

دیگر خبرها

  • آغاز پخش «امتداد» در شبکه چهار سیما
  • حضور انتشارات علمی و فرهنگی با ۳۰۸ عنوان در نمایشگاه کتاب
  • جزییات فعالیت غرفه روسیه در نمایشگاه کتاب تهران
  • مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است
  • مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم شده است
  • رویکرد ما در حوزه ادبیات کودک و نوجوان حمایت جدی از «تألیف» است
  • تولید ادبیات کودک و نوجوان با مشکل روبروست
  • کتب ترکی بیشتر معرفی شود/ به آثار نیما یوشیج و زرین کوب علاقه‌مندم
  • تمرکز نشر صاد بر انتشار داستان‌هایی با روایت ایرانی است
  • کتاب‌هایی که اگر فیلم شوند، پرفروش می‌شوند